Továbbra is áll a bál a tiszapüspöki roma iskola lehetséges bezárásának hírére

Megosztás

A minisztériumtól azért nem érkezik pénz, mert az Országos Roma Önkormányzatnak hatalmas pénzösszeget kell visszafizetnie a Pintér-vezette Belügyminisztériumnak. Ennek fő oka viszont a volt fideszes Farkas Flórián fémjelezte Híd a munka világába program során eltűnt pénzek. Akkor hogy is van ez?

– Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár úr felajánlotta, hogy minden segítséget megad ahhoz, hogy a két iskola működőképes maradjon – ezt az Országos Roma Önkormányzat, valamint a Belügyminisztérium között zajló tárgyalásokkal kapcsolatban mondta Csóka János, az ORÖ tiszapüspökiben élő elnökhelyettese, szavait pedig a Szoljon.hu idézte. Az Országos Roma Önkormányzat két iskolát működtet az országban, az egyiket Tiszapüspökiben, ahol közel 150, zömmel roma származású diák tanul. 

Mivel az ORÖ-t még a korábbi „Híd a munka világába” program miatt a Fővárosi Törvényszék ítélete arra kötelezte, hogy fizessen vissza a Belügyminisztériumnak több mint félmilliárd forintnyi támogatást, a késedelmi kamatokat és a perköltséget, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal inkasszálta az ORÖ számláját. 

Ezzel leemelte a két iskolának szánt 30-30 millió forintot is.

– Ezért a Belügyminisztérium újra átutalt összegeket a két iskolának a bérek, járulékok és a rezsiköltségek rendezésére. Az átutalás megtörtént, így már megkapták júliusi bérüket a pedagógusok. Bízunk benne, hogy biztonságban működik tovább az intézmény, és cáfolom azokat a sajtóban megjelent híreket, hogy bezár majd az iskola Tiszapüspökiben – hangsúlyozta az elnökhelyettes. Hozzátette, az intézmény működtetéséhez továbbra is ragaszkodnak, nem szeretnék a fenntartást átadni sem az államnak, sem egyházi, vagy alapítványi kézbe.

A tornaterem felújítása körül sem tiszta még minden, bőven lesz mit megoldani az illetékeseknek. Farkas Flórián pedig a jelek szerint semmiben nem volt hibás – legalábbis hivatalosan. Lehet, hogy őt kellene jobban megkérdezni, hol vannak a pénzek, hiszen ő volt a legfontosabb roma vezető bő egy évtizeden át, az ő nevével fémjelezték az ominózus, jelenleg nagy problémát okozó programot is.

Kapcsolódó cikkek